Историята на химическото чистене – важни стъпки

Историята на химическото чистене – важни стъпки

Химическото чистене е процес, който премахва повечето видове петна от дрехите и текстила по безвреден и безупречен начин. Работи се върху всички видове тъкани без никакви притеснения относно тяхното увреждане, дори някои, които не могат да се перат във вода – са много подходящи за химическо чистене. Процесът използва разтворители като перхлоретилен (PCE) или тетрахлоретилен (PTE), за да премахне замърсяванията и петнара, които се натрупват върху тъканите с течение на времето.

Химическото чистене е изобретено през 20-те години на миналия век. Химическото чистене започва едва през далечната 1879-та година, когато е въведено от американския инженер, учен и изобретател Чарлз Хенри Филипс (1851-1927). Той не е измислил идеята за химическо чистене, но той обаче патентова свой уникален процес за това. Изобретението на парната машина през 1768-ма година помага да се стимулира идеята във времето. Това е така, защото позволява дрехите да се почистват чрез пара, без да е необходимо да се мокрят, след което да се сушат. Това насърчава нови начини за пране, които не навлажняват дрехите изобщо.

химическо чистене
машини за химическо чистене

Химическото чистене е процес, при който мръсотията или петната се отстраняват от дрехите без използване на вода. Почистващият разтвор се напръсква върху дрехите и петната и след това се прекарва през машина, която използва топлина и разбъркване, за да отстрани замърсяванията.

Сухото пране не е нова концепция в света на почистването на дрехи, но в миналото химическото чистене се е смятало за много скъпа услуга, която не всеки е можел да си позволи. С течение на времето и напредването на технологичните процеси и оптимизирането на работния процес, намаляването на крайната цена за услугата не се забавя. В днешно време всеки може да си позволи да занесе дрехите си на химическо чистене през определен период от време.
През последните години популярността на сухото пране и химическото чистене нарастват поради напредъка в технологиите за химическо чистене. В наши дни той е по-достъпен от всякога поради наличието на по-евтини машини, които могат да се инсталират и цената да намалее за дадената услуга. Технологиите и иновациите се развиват в последните десетилетия с много бързи темпове и разбира се и химическото чистене не остава по-назад.