На какво да обърнем внимание при избора на климатик?

На какво да обърнем внимание при избора на климатик?

Избора на климатик за дома или офиса винаги е особен момент и трябва да се съобрази с доста неща. Климатиците са изключително практичен метод както за охлаждане на сградата през лятото, така и за отопление през зимата. Естествено има потребители закупуващи подобни устройства само за едно от двете приложения, но това е по-скоро изключение.

как да изберем климатик
съвети за избор на климитаци

В тази статия ще се опитаме да покажем няколко практически съвета които могат да се вземат под внимание когато купувате нов климатик.

Съобразете се с размера на помещението.

Обърнете внимание на размера на помещението за което ви е нужен климатик като съобразите не само квадратурата, а и кубатурата на помещението. Ако напрамер таваните са нестандартни или по-високи от стандартните – то може би ще се нуждаете от по-мощен уред или дори няколко климатици.

Помислете добре за локацията на климатика.

Никой не желае прекарване на дълги свързаващи системи, така че позицията на външното и вътрешното тяло са доста важни. Помислете дали няма пречещи мебели за въздушната струя от вътрешното тяло и дали външното тяло е достатъчно добре защитено с локацията си. Ако например директно над външното тяло на климатика се намира друг климатик то е възможно вашето външно тяло да се обледи, ако от другия климатик капе от тръбичката за конденз.

Марката на климатика.

Цената винаги е фактор при покупката на климатик. На пазара може да се открият доста евтини климатици, но трябва да съобразите факта, че бюджетните решения от неизвестни марки за климатици често са почти невъзможни за поддръжка, а именно те са едни от най-често дефектиращите. Може би по-уместен вариант е да потърсите евтин вариант, но от доказана марка като например климатик дайкин или митсубиши.

Потърсете специалист за монтажа.

Въпреки, че на пръв поглед изглежда лесно, трябва да се отбележи, че при монтажа на климатик е изключително важно да се вземат всички предписания от прозиводителя под внимание. Нужна е добра нивелация и съобразяване с характеристиката на помещението в което се монтира климатика. В случая опита не техниците извършващи монтажа е най-важния критерий. Може да се открият редица самоуки майстори за монтаж на климатик, но те рядко са истински специалисти и рискувате доста, ако им доверите подобен род работа. Препоръчително е да изберете фирма с доказан опит на пазара, защото те разполагат с добре обучени и квалифицирани монтажни групи за климатици.