Отглеждане на декоративни рибки

Отглеждане на декоративни рибки

Отглеждането на декоративни рибки е често срещано и обичано хоби както от възрастни, така и от деца. Истина е, че един добре поддържан аквариум със здрави рибки може да допринесе за спокойната атмосфера във всеки дом. Също така, за отглеждане на декоративни рибки не се изискват твърде много ежедневни усилия и излиза сравнително евтино като изключим началните разходи за аквариум и оборудване.

Съществуват стотици видове декоративни рибки, които можете да отглеждате без проблем в домашен аквариум. Ако, обаче, нямате опит в акваристиката, някои от тях, които се нуждаят от по-специална среда и условия, може да попарят началния ви ентусиазъм. За да не се случи това, ви предлагаме пет вида рибки, които са чудесни за начинаещи акваристи. Те са издръжливи, миролюбиви и лесни за отглеждане. С тях ще навлезете постепенно в света на аквариумните рибки и ще се подготвите за по-големи бъдещи предизвикателства.

1) Неоновата тетра

Неоновата тетра е една от най-популярните декоративни рибки и има защо! Тя е красива и изключително лесна за отглеждане рибка, която ще усвои без проблем пространството, което сте предвидили за нея. Важно е да знаете, че този вид рибки се чувстват най-добре в компания, затова смело може да купите колкото можете повече (взимайки предвид и размера на вашия аквариум, разбира се).

2) Риба зебра

Даниото или т.нар. Риба зебра е друга красива и подходяща за начинаещи сладководна рибка. Тя може да оцелее и да се чувства добре в различни водни условия, затова ако нямате опит в акваристиката, това е една чудесна декоративна рибка, на която можете да заложите.

3) Плата

Платата е друга непретениозна миролюбива рибка, с която можете да заселите вашия аквариум. Предлага се в най-различни багри и също обича да живее на групи. Затова, купете повече от една. Макар и миролюбива, мъжките плати понякога се сблъскват помежду си, затова се стремете към съотношение един мъжки на две женски рибки.

4) Гупи

Надали съществува човек, който да не е чувал за гупите. Тези рибки са известни с красивата си украска и весел темперамент. Те са много активни и любопитни и могат да послужат като чудесен подарък за малко дете. Нещо, което трябва да имате предвид с този вид декоративни рибки е, че те се размножават изключително лесно. Затова, освен ако не желаете да се напълните с гупи, отглеждайте само мъжки или само женски екземпляри.

5) Анциструси

Анциструсите са друга забавна и издръжлива рибка, която може да се размножава лесно в аквариумна среда. Голямо предимство е тяхното дълголетие. Добре гледаният анциструс може да живее 12 години, а понякога дори и повече. За да се чувстват добре тези рибки, е хубаво да им осигурите достатъчно растения и блатно дърво, което да използват за криене.

Съществуват още много видове декоративни рибки, но тези пет са едни от най-подходящите за начинаещи акваристи. Тях можете да отглеждате дори в по-малки аквариуми с минимално оборудване. Разбира се, всяка една от тях носи своите особености, които ще научите с хода на времето докато постепенно се превърнете в експерт по отглеждане на декоративни рибки.