Ръководство за избор на твърдост на матрака

Ръководство за избор на твърдост на матрака

Твърдостта при избора на матраци е решаващ фактор при определянето на комфорта на вашия сън, тъй като ако не сте свикнали да спите на твърд матрак, това може да доведе до болки в гърба и други болки в различни части на тялото. Твърдостта на матрака е най-важният фактор при определяне на комфорта на един матрак, тъй като има голямо влияние върху това колко добре е изправен гръбнакът ви в легнало положение. Препоръчително е преди да изберете вашият матрак да отидете в шоурум на магазин за матраци и да тествате на място различни матраци, за да вземете най-доброто решение за вас.

Твърдостта на матраците може да бъде трудна тема за обсъждане. Защо ли? Защото всеки усеща твърдостта на матрака по различен начин и както при всеки фактор на усещане, той е субективен и вашите лични предпочитания могат да се променят много в зависимост от вашия ръст, форма и телесно тегло. Но, за щастие, има няколко показателя и стандарти, които можете да използвате, за да разберете по-добре как да подберете правилната твърдост на матрака за вас.

За да ви помогнем да научите малко повече за твърдостта и да разберете от каква твърдост на матрака се нуждаете, направихме това ръководство за твърдостта на матрака.

Матраци според типа тяло, теглото и позицията на сън

Правилната твърдост на матрака зависи от вашия тип тяло, тегло и позиция на сън. Има три основни типа твърдост на матрака: мек, средна твърдост и твърд.

Меки матраци

Меките матраци са по-меки от матраците средна твърдост и от твърдите и ще усетите, че потъвате в тях, когато лежите върху тях. Меките матраци обикновено попадат в диапазона от 3 до 10 по скалата за твърдост и използват омекотяващи материали като ватирани горни части в областта на възглавниците или дебели участъци от мемори пяна в горните си слоеве. Те се характеризират с чувство на дълбоко потъване, оформяне спрямо тялото и намаляване на налягането. Няма да изпитате почти никакъв натистк върху мек матрак, което означава, че ще се почувствате по-скоро вътре в матрака, отколкото отгоре върху него. По-меките матраци обикновено са предпочитани от спящите настрани хора или от тези, които се нуждаят от малко допълнителен комфорт на раменете, бедрата и долната част на гърба.

Матраци средна твърдост

Матраците средна твърдост са по-твърди от меките и по-меки от твърдите и няма да потънат толкова много. Матраците средна твърдост обикновено попадат в диапазона от 6 до 10 по скалата за твърдост. Тези матраци са комбинация от горни слоеве от мека пяна с по-здрави основи от полиетиленова пяна с голяма плътност или намотки. Това изгражда баланс между облекчаване на налягането и опората, което ги прави подходящи за по-широк кръг от хора спящи по различен начин и в различни пози. Въпреки че може да изпитате известно потъване върху матрак средна твърдост, по-вероятно е да се почувствате повдигнати отгоре отколкото потънали в него. Поради тази причина матраците средна твърдост могат да бъдат страхотни за комбинирано спящи и по гърб, и по корем, и на страни, защото имат допълнителна мобилност.

Твърди матраци

Твърдите матраци са по-твърди от матраците средна твърдост и от меките и няма да потънат толкова много, когато лежите върху тях. Твърдите матраци попадат в диапазона от 8 до 10 по скалата за твърдост. Тези матраци в малко случаи имат меки или плюшени материали в своите комфортни слоеве, а по-често имат тънък слой от мека пяна върху друг вид пяна с висока плътност или пружини. Именно това е причината твърдите матраци да бъдат много добре поддържащи тялото на спящите върху тях хора. Върху твърд матрак всяка част от тялото ви ще бъде повдигната върху леглото с голям натиск.