Tърсене на самородно злато в Югозападна България

Tърсене на самородно злато в Югозападна България

Всеки човек има най-различни хобита, в безбройните насоки, към които човек може да поеме. Търсенето на самородно злато нашумя в последните години. Като най-подходящи за търсене могат да се определят местата за добив на злато от реки. За да се разбере обаче дали една река е златоносна, преди това трябва да се направят много проучвания. Най-напред е необходимо да се разбере дали района като цяло е златоносен, за да се разбере дали има смисъл да се търси там.

търсене на злато
търсене на злато

Има наличие на много места за търсене на злато в България. В Югозападна България са съсредоточени много места, който може да се смятат за надеждни. Около Дупница се намират най-много села и места около река Струма, където да се търси. На първо място, покрай село Зелени Дол, Благоевградско, на мястото където  р. Зеленоделска се влива в р. Струма се смята за златоносно. Това от своя страна доказва, че има златоносни реки в България. Ако решите това да е вашето място за търсене, най-добре е да се снабдите с комплект за промиване на злато. Комплектът включва: легени  за промиване на злато с различна големина – едно по-голямо и едно по-малко, сито, бутилка за засмукване на златото, две шишета за събиране на злато, пинсета за по-фините частици и една книга за това как се търси самородно злато.

По р.Крашевица, Дупнишко, е промивано злато. Закупуването на професионален комплект за промиване на злато в такъв случай, ще е перфектното решение. Той е изработен от висококачествени материали и има иновативен дизайн за максимална ефективност за промиване на злато както на сухо, така и във вода. Комплектът включва много елементи и най-основните, без които не може, са класически леген с вертикални капани за улавяне на злато и иновативен такъв, за промиване на по-фините частици, ако има наличие на такива. Също така има и сито с оптимална големина на процепите, за да може да се премахват ненужните едри камъни и боклуци.

В дерето на село Мурсалево, Дупнишко, може да се счита, че преди време е имало работилница за изработката на различни златарски предмети, защото в дерето през селото е промивано злато и са намирани множество предмети. Използването на металдетектор в тази област ще бъде подходящо и ще свърши отлична работа. С него могат да се търсят и най-малките златни частици, дори и в минерализирани почви. Може да се настрои точката, в която металдетекторът да издава сигнал при дискриминацията на определен обект. Другото, което може да направите е да настроите прага и нивото на звука. Има наличие на жак за слушалки, което създава удобство. Има опростено меню на работа, за да може да го използвате с лекота. Ръководството за употреба, включено към комплекта, ще ви е от изключително голяма полза.

Другите места в Дупнишко за намирането на самородно злато са малките населени места в региона. В село Каменик, в местната малка рекичка е промивано злато в миналото. В землището на село Усойка и село Слатино, също. В района на Сепарева баня има златоносни разсипни места. Има и много точки от Югозападна България, които могат да се изследват и да се поднови откриването на нови находки. Необходимо е само да имате нужните и правилните инструменти, за да се превърнете в истински откривател.