Колаген за пиене – предимства и недостатъци

Колаген за пиене – предимства и недостатъци

Напоследък приемът на хранителни добавки, съдържащи колаген става все по-предпочитан избор за запазване на добрия вид на кожата и грижа за ставите.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е най-разпространеният протеин (белтък), който нашето тяло може да синтезира. Различават се поне 16 вида колаген, но най-често срещани в организма са типовете I, II, III, IV. Молекулата на колагена е голяма, има сложна структура, изградена е от 3 аминокиселинни вериги, на което се държи и нейната здравина, издръжливост и еластичност.

Каква е ролята на колагена в организма?

колагена е полезен за ставите

Основният градивен елемент в ставите, сухожилията, мускулите, хрущялната тъкан, костите, кожата, кръвоносните съдове, съединителната тъкан е колаген и той е отговорен за нормалното им функциониране.

Тялото ни само̀ синтезира колаген, но с напредването на възрастта производството му намалява. Това видимо се отразява на външния вид на кожата ни с появата на първите бръчки, а на по-късен етап може да засегне ставите и тяхната подвижност като доведе до дискомфорт.

Съвременните тенденции в грижата за добрия външен вид и профилактиката на ставните проблеми насочват към допълнителен прием на продукт, съдържащ колаген.

Витамин С допринася за образуването на колаген за нормалната функция на костите, хрущяла, кожата, кръвоносните съдове – ето защо се препоръчва той да присъства в достатъчно количество в ежедневната диета и да допълва приема на колаген.

Видове колагенови продукти

Фармацевтичният пазар предлага различни видове хранителни добавки с колаген под формата на капсули, таблетки, прах, сашета, бутилки с течност и флакони. Сред многообразието от продукти като едни от най-предпочитаните се очертават тези, които съдържат течен колаген.

Какви са предимствата на колагенът за пиене?

При производството на хранителни добавки се използва колаген, който се намира в съединителната тъкан на различни животни и в зависимост от това той бива с говежди, свински, пилешки или рибен произход. Независимо от произхода на изходната суровина по-голямо значение за пълноценното усвояване на колагена има големината на неговата молекула.

 

Едно от предимствата на течния колен е, че той обикновено е преминал процес на хидролиза, при който голямата и трудна за усвояване молекула на колагена, се раздробява на по-малки фрагменти наречени колагенови пептиди. В зависимост от големината си колагеновите пептиди стимулират различни клетки в тялото да произвеждат колаген. А ето го и следващото предимство на колаген за пиене – приемайки хидролизиран течен колаген вие подкрепяте тялото си при производството на собствен колаген.

Течната форма независимо дали е във флакон или бутилка дава възможност за включване в продукта на по-голямо количество колаген. Казано по друг начин – течните колагенови продукти, в повечето случаи съдържат по-висока доза колаген в сравнение с количеството, което може да се включи в една таблетка или капсула.

Друго предимство на течният колаген в сравнение с колагеновите продукти, които са под формата на прах например, е че не се изисква разтваряне във вода, сок или друга течност, а е готов за директна консумация. От друга страна течните форми в голяма разфасовка (тип бутилка) биват една идея по-ангажиращи за съхранение, тъй като обикновено след отваряне изискват съхранение на по-хладно място.

Значително предимство има хидролизираният колаген в индивидуални дози (тип флакони), тъй като те гарантират точното количество приети съставки в дневната доза, удобно съхранение на течната форма без специални изисквания за температура и лесно могат да бъдат взети навсякъде по време на пътуване.

Колагенът, който е предназначен за пиене често има приятен и сладък вкус – горски плод, пъпеш и личи, портокал и други.

Не на последно място, за съвременния активен човек, който цени времето си е важно колагеновият продукт, който е избрал да се приема веднъж на ден, за да е сигурен, че няма да пропусне прием.

Какво друго се взима под внимание при колагена за пиене?

Правилото, което е валидно за всеки един продукт – лекарство или хранителна добавка, важи и за течния колаген за пиене. Преди да приемете продукта е добре да проверите дали не сте алергични към някоя от съставките му, както и да обърнете внимание на това че на пазара се предлагат различни типове например чист колаген за стави. Ако имате алергия към морски дарове или риба е добре да не приемате колаген с такъв произход.

Друга недотам приятна характеристика, но не непременно недостатък, на течните колагенови продукти, е че те попадат в малко по-високия ценови клас в сравнение с таблетките или капсулите. Това се обяснява с по-голямото количество колаген, включен в продукта и специфичният производствен процес. Но навременната профилактика с качествени продукти е ценна инвестиция в здравето за напред и определено би ни струвала по-малко от лечение на дадено заболяване.